Zeg ja tegen windmolens! Stop met Russisch gas!

Overheden hebben zich door inkoop verbonden aan Gazprom, gasleverancier uit Rusland, en willen daar nu massaal niks meer mee van doen hebben. Het eerdere financiële voordeel laten ze graag vallen. Want Rusland moet gestraft worden voor haar ontoelaatbare inval in Oekraïne. Daar ben ik het van harte mee eens.

Maar dan? Je kunt het contract waarschijnlijk zonder boete opzeggen. En dan nog steeds moet er gas komen. Waar komt dat dan vandaan? Is er genoeg via andere wegen in te kopen met de zekerheid dat het regime in Rusland niet gesteund wordt? We zullen zelf iets moeten doen.We kunnen starten met minder gas gebruiken door huizen en kantoren beter te isoleren. En vervolgens minder gas gebruiken door slim energie op te wekken, bijvoorbeeld via warmtepompen.

We kunnen allemaal bijdragen door zelf of met anderen duurzame energie op te wekken in eigen land. Ja, dat vergt inzet, en bereidheid de lasten te dragen zoals het uitzicht op meer windmolens en meer zonnevelden.

Deze inzet moet, deze inzet kan, deze inzet maakt ons vrij van gas uit Rusland. De tijd van alleen maar praten is voorbij. Nederland kan dat. Dus stem bewust op 13,15 of 16 maart 2022 voor lokaal opgewekte duurzame energie. Kies voor vrijheid.