Stop met bouwvak: minder stress bij realiseren vakantieroosters!

In de zorg is 24 uur 7 dagen per week bezetting noodzakelijk. Ook tijdens vakanties. Zelfroosteren in de zorg is gelukkig meer en meer normaal. Maar dan komt er weer zomervakantie aan en moet het team samen tot een goed rooster komen. En weer komen alle argumenten voorbij. “In ieder geval wil ik binnen de schoolvakanties”… “mijn man werkt in de bouw en het moet binnen de bouwvak”. Hele begrijpelijke argumenten en heel erg moeilijk om het voor iedereen weer passend te maken zonder de cliëntenzorg tekort te doen of bij een ziekmelding van een collega in de zomer direct formatieproblemen te hebben.

Waarom is die bouwvak er nog? Natuurlijk kan ik ook wel enige redenen bedenken. Maar is het in een 24 uurs economie nog van deze tijd? Ik denk het niet.
Het zou voor heel veel professionals in de zorg een verademing zijn uit dit keurslijf te kunnen stappen en slechts met de schoolvakantie rekening te hoeven houden. Ik denk dat er meer gezinnen blij van worden en dat de zorgverlening in de zomer nog meer gewaarborgd kan zijn zonder heel veel stress in de teamkamers van zorginstellingen.

“FNV Bouw is geen voorstander van verplichte vakantieperiodes voor werknemers in de bouw”. lees ik op de site van de FNVBouw.
Dus werkgevers houden vast aan oude gebruiken. Tijd voor diplomatie, politieke druk of actie?
bouwvak-open