Inkijkje in een gevarieerde week als Statenlid

Een gemiddelde week van een statenlid is een gevarieerde week. Vergaderingen, werkbezoeken, het bijwonen van diverse bijeenkomsten en het graven in dossiers.
Dinsdagavond heb ik me voorbereid op een ontmoeting met een collega statenlid van de PvdA de dag erna en een inwoner uit Hardenberg die met projecten bezig is (als vrijwilliger) met betrekking tot ruimte voor de Vecht. Ik was de volgende ochtend al vroeg bij hem op de koffie en heb veel geleerd over de loop van de Vecht en de verbindingen met Duitsland en de waarde voor recreatieondernemers en boeren aan de Vecht. Vervolgens naar het Provinciehuis (met een hoofd vol verhalen) ; diverse kleine overleggen met andere statenleden en een voorbespreking met de eigen fractie en daarna de Statenvergadering (14.00 uur). Ik heb de Commissaris van de Koning Ank Bijleveld persoonlijk bedankt voor de steun om op 11 oktober aandacht te besteden aan Coming Out Day. Daarover had ik vragen gesteld met als resultaat dat de regenboogvlag jaarlijks op deze dag zal wapperen op het Provinciehuis; Een sterk signaal vanuit de Provincie: iedereen doet er toe! We gaan er de komende tijd nog wat extra aandacht voor vragen, samen met de Commissaris van de Koning!

Tijdens de Statenvergadering had ik mijn eerste echte publieke moment toen ik een statenlid van de ChristenUnie over een motie van haar interrumpeerde. Die motie heeft het niet gehaald. Met D66 collega Claar Grooten en Jan Westert (ChristenUnie) hebben we daarna nog gesproken met Gedeputeerde Bert Boerman over de financiering van BelangenOrganisatieOverijssel. D66 en CU willen duidelijkheid over de bereidheid van de provincie om projectsubsidie te verstrekken aan deze partij als daar een aanvraag voor komt. Wij zien een gemeente overstijgend belang maar willen geen provinciaal geld stoppen in exploitatie van voorzieningen.

Tussendoor nog even afgestemd met Gedeputeerde Monique van Haaf. Ik heb met haar gesproken over de voorwaarden voor het tijdelijk verpachten van grond die in bezit is van de provincie. De bodem moet meer aandacht. Daar was ze het mee eens. We maken samen een vervolgafspraak om dieper over de materie door te praten.

Vrijdagmiddag op werkbezoek naar de IJsseldelta, IJsselmonding, Stadserven Kampereiland en Gebiedscoöperatie IJsseldelta. Een waardevol en leerzaam bezoek samen met gemeentelijke, waterschap- en provinciale bestuurders. Wat een prachtig gebied en wat wordt er boeiend over verteld! De lunch bestond uit streekproducten. Tijdens de overtocht naar één van de eilanden gerookte gans gegeten (lekker: en vast een toekomstig streekproduct). Door dergelijke werkbezoeken leer ik Overijssel beter kennen en kom ik steeds meer te weten over de effecten van het Provinciale beleid met betrekking tot natuur en landbouw. Die afspraak met gedeputeerde Van Haaf moet nu zeker snel gemaakt worden!

Zondagmiddag tijd om alles op te tekenen en verdere acties in gang te zetten. De agendapunten voor de fractievergadering moeten de deur uit, mails moeten beantwoord (ook als ik ergens niet naar toe kan, stuur ik wel even een berichtje) en zo gaat ook deze middag op aan het werken als Statenlid.

Leuk bijwerk naast een unieke en prachtige baan binnen Zorgspectrum Het Zand!