Formeren in Losser was eervol en mooi werk

Vrijdag 3 juni was het dan eindelijk zo ver. Coalitieakkoord en beoogde wethouders gepresenteerd in @GemeenteLosser. Mijn werk als formateur zat er daarmee op. Zie ook de berichtgeving op de site van de gemeente Losser: https://www.losser.nl/Actueel/Nieuwsberichten/Burgerforum_D66_en_PvdA_presenteren_Coalitieakkoord_2022_2026

Ik heb genoten van mijn rol en het gehele formatieproces met D66Losser PvdALosser en Burgerforum. 

Het was mijn eerste keer in deze rol en dat, al zeg ik het zelf, ligt mij wel. Belangrijkste doel: zorgen dat onderhandelaars het echte verhaal, de echte gevoelens en belangen delen en gemotiveerd vanuit visies bereidheid tonen te zoeken naar overeenkomsten en dan daarover met elkaar knopen door laten hakken. Als formateur was ik een verbindende, aanjagende, schakel in dat proces. Soms een duwtje, een belletje, even iemand apart spreken, zachtjes door op het bereiken van resultaten. Na 15 x Diepenveen – Losser vv en vele koffies en watertjes was het eindresultaat bereikt.

Op voordracht van de fractie van D66 Losser, mijn directe beschikbaarheid en cv kozen partijen mij.Als formateur ben ik natuurlijk onafhankelijk en moet ik boven de partijen staan. Natuurlijk best spannend voor partijen die mij niet kenden. De momenten van reflectie en de feedback na het bereiken van het akkoord maakten duidelijk dat mijn onafhankelijke invulling goed was geweest.

Op facebook schreef een van de onderhandelaars van @burgerforum: “Dank voor de inspirerende wijze waarop je dit proces begeleid hebt Wybren. Je hield ons bij de les, trok de boel los of stuurde bij als dat nodig was. Het was intensief, maar altijd constructief en met een mooi resultaat. Dank!”.

De beoogde wethouders staan te trappelen om komende week aan de slag te gaan. Mijn werk zit er op.