Beleidsregels stikstof brengen boeren nog niet tot rust

Deze week kwamen de nieuwe provinciale regels uit die meer dan relevant zijn voor de boeren. Overijssel had de beleidsregels alleen voor de boeren niet geldig verklaard en dus moesten er nieuwe landelijk door de provincies en ministerie gedragen regels komen. De boeren waren boos en de minister en de provinciale gedeputeerden knutselden net zo lang aan nieuwe regels waarna ze inschatten dat de boeren met deze nieuwe regels dan niet weer met een trekker de boel platleggen. Of dat gaat lukken? Het kan nog steeds een sobere kerst worden!

De beleidsregels zijn (bijna) helemaal helder. Je mag als boer als je wilt gewoon blijven boeren maar als je in nabijheid natura2000 gebied woont heb je groot risico dat er wat (aanvullends) moet gebeuren. De uitstoot van stikstof moet daar omlaag. Waarom? Onze nationale kwetsbare natuur staat er slecht voor. Dat komt oa door teveel uitstoot van schadelijke stoffen uit de dierhouderij. Dus logisch dat er rondom die gebieden bijzondere maatregelen nodig zijn. Ik stel me voor dat er tenminste 5 kilometer om een natura2000 gebied een bijzondere status zal gelden. Als boer kun je hulp krijgen om je bedrijfsmodel te wijzigen of uitgekocht worden. Acties als het blokkeren van toegangswegen, distributiecentra, vliegvelden, zorgen er naar mijn mening uiteindelijk voor dat er minder geld beschikbaar komt voor steun aan de boeren. Boeren pas op: blijf gericht op de consument. Die kan u redden door meer geld uit te geven voor uw producten!

Boeren krijgen in de nieuwe beleidsregels perspectief maar bij extern salderen is het nog steeds inleveren van ruimte. 30% reductie is daarbij nodig. De precieze uitwerking daarvan komt in februari 2020. Ik ben blij dat er nu koers is gezet. Er is een eerste start met een forse ingreep in de landbouw en versterking van de natuur. Elke boer die daaraan bij wil dragen is van harte welkom om vooral door te boeren. Er zijn vele voorbeelden in Overijssel waarbij natuur en landbouw prima samen blijken te gaan en er ook een volwaardig verdienmodel voor de boer bestaat.