Iedere EU burger minimaal 1 x naar Brussel

Deze week samen met diverse (raads)leden en de statenfractie vanuit Overijssel twee dagen het Europees Parlement bezocht. Wat valt me op naast enorme gebouwen, duizenden werkzame ambtenaren, proper ingericht en enorm veel gepassioneerde Europeanen? We bezochten de ALDE fractie (D66 en VVD samen in de liberale fractie) waarin o.a. gesproken werd over het stellen van een kandidaat voor het voorzitterschap nu Schultz vertrekt. Guy Verhofstadt maakt een grote kans op voordracht. Het zou m.i. voor Europa een zegen zijn als hij voorzitter zou aan worden. Sofie in ’t Veld kan dan gelijk doorschuiven als definitieve voorzitter (nu vice-voorzitter van de ALDE fractie).

Ook gingen we naar de Permanente Vertegenwoordiging (inclusief ambassade) en bezochten we het parlement dat in zitting was. Hoewel er 751 parlementariërs zijn was de zaal tijdens het debat over de handelsovereenkomst EU – Ghana praktisch leeg. Woordvoerders van alle partijen waren natuurlijk aanwezig.

Een andere ontmoeting was met de ENVE commissie. Een commissie waar Erik Lievers als gedeputeerde een belangrijke rol vervult. Hij zal als rapporteur programma “Energiereductie bestaande bebouwing” gaan trekken. Ik ben er van overtuigt dat zijn rapport t.z.t. impact krijgt. Tijdens de voorbereiding van de ALDE fractie waren we van harte welkom om desgewenst mee te praten. Het voelde weer als een “gezellige D66 huiskamer”.

Ik zag: de EU functioneert. Leeft. En ja het gaat traag en kritisch wordt gekeken naar waar de aandacht op gericht moet zijn en moet doorschieten voorkomen worden. Ik ben een Europeaan en ben er trots op dat voor meer dan 500 miljoen Europeanen beleid wordt gemaakt dat bijdraagt aan welvaart en veiligheid.

De mensen die in Brussel voor de idealen van D66 werken (parlementariërs en assistenten) hebben ons op uitstekende wijze wegwijs gemaakt, ons uitvoerig bijgepraat en samen hebben we kansen voor Overijssel in kaart gebracht. Dat het bezoek daarnaast bijdraagt aan versterking van onderling contact maakte het bezoek meer dan waard.

Mijn conclusie: Eigenlijk moet iedereen minimaal 1 x in het leven naar Brussel. Als plek voor bezinning en bewustwording. De EU is te belangrijk om maar op haar beloop te laten. Wij horen de EU te koesteren en door te laten groeien. Dat voelde ik heel sterk deze twee dagen. Een mooie ervaring.
Iedere burger is welkom bij de EU.