Dorpsstraat Diepenveen blijft “racebaan”?

Een extra drempel en verkeersborden verplaatsen kost Gemeente Deventer niet de kop!
Ik ga mijn politieke contacten inzetten voor een oplossing!

Hieronder het artikel uit de Stentor. Ook ik ben een van de inwoners van Diepenveen die graag ziet dat ook de historische Dorpsstraat een 30 KM gaat worden. De trillingen in huizen (ook mijn thuis) nemen toe en het verkeer intensiever. Nu we ook steeds meer fietsers op de weg zien (prima natuurlijk) moet de snelheid naar beneden! Ik wil niet eerst ongelukken voor de deur! Een extra drempel en een bord kosten Deventer niet de kop!

“De toegestane snelheid op het noordelijke deel van de Dorpsstraat blijft voorlopig 50 kilometer per uur. Tot frustratie van veel Diepenveners.
door MARJOLEIN DEURLOO
Voorlopig mag er gewoon 50 kilometer per uur worden gereden in Diepenveen, op het noordelijke deel van de Dorpsstraat. Dat laat de gemeente Deventer desgevraagd weten. Bewoners zien gevaren en willen, net zoals in de rest van het dorp, een 30 kilometerzone. Daar kan de gemeente nog geen budget voor vrijmaken.

Met klinkers en huizen uit begin 1900 is het deel van de Dorpsstraat bij de kerk een beschermd dorpsgezicht. Maar er wordt veel te hard gereden, vinden de Diepenveners. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. ,,Echt idioot. Ze rijden soms wel 80 kilometer per uur, geven gas als ze het dorp uitrijden”, merkt bewoonster José Bekema. Ze woont al twintig jaar in de Kerkstraat. Haar woonkamer kijkt uit op de Dorpsstraat. ,,Het verkeer is in twintig jaar enorm toegenomen.”

Hoewel de rest van Diepenveen is geasfalteerd, is het deel ‘over de brug’ bestraat met klinkers. Dat juist hier 50 kilometer per uur gereden mag worden, vinden bewoners onbegrijpelijk. ,,Vanaf half zes staat m’n bed te trillen en denderen de wagens langs”, zegt Riet van Vlijmen, die aan de Dorpsstraat woont. ,,Ik weet nu waarom klinkers klinkers heten.”

Al sinds 2005 zouden Diepenveners de gemeente verzoeken om de maximumsnelheid te verlagen naar 30 kilometer per uur. Vorig jaar bezocht wethouder Liesbeth Grijsen (Gemeentebelang) en een verkeersdeskundige de woning van Van Vlijmen aan de Dorpsstraat. ,,Ze vonden de situatie ook wel merkwaardig.”

Het verraste bewoners dan ook dat een aanpassing niet is opgenomen in het Meerjareninvesteringsprogramma Infrastructuur Deventer (MIND). Dertig omwonenden ondertekenden daarom een brief aan de gemeente. Hierin wordt verzocht een verandering van de verkeerssituatie aan de Dorpsstraat op te nemen.

,,Het lijkt simpel: een 30 kilometerbord neerzetten”, zegt gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman. ,,Maar het vergt een hele herinrichting van de straat. Denk aan verkeersdrempels en het aanpassen van een voorrangssituatie. Meestal gebeurt zoiets tijdens onderhoudswerkzaamheden. Die zijn hier voorlopig niet gepland.” De gemeente laat weten weinig budget te hebben om veranderingen door te voeren. ,,Het staat op het wensenlijstje. Maar die lijst is lang. En dan kijken we naar de noodzaak. Veiligheid gaat voor alles. In de Dorpsstraat gebeuren niet vaak ongelukken. Andere plekken scoren dan meer punten.”