We moeten af van 50+

Tijdens een mooie vakantie in Griekenland werd ik 57 jaar! Best al oud. Ik hoor dus inmiddels tot de 50+ groep. Er is zelfs al een partij voor opgericht en al jaren een speciale beurs in Utrecht voor. Het moet toch niet gekker worden!

We moeten af van 50+. Dat vonden we in de jaren 1970 nog normaal. Toen vonden we het logisch dat mensen van 50 jaar en ouder voordeeltjes gingen krijgen en al wat rustiger aan konden gaan doen. Die tijd is al heel lang voorbij!

Ook mensen van 50 jaar en ouder moeten mee blijven doen. Privileges vanuit het verleden moeten we afschaffen of de lat veel hoger gaan leggen. Wat mij betreft dan bij 70+. Natuurlijk zie ik ook dat mensen die ouder worden minder kans blijken te hebben op een nieuwe baan. Ik zie en merk zelf ook dat als je wat ouder bent het lijf wat gaat piepen en kraken. Maar je inzet en ervaringen zijn nog zo goed voor onze gemeenschappelijke opgaven te benutten dus weg met de 50+ grens. Geen 50+ beurs meer in Utrecht. Geen kortingsbonnen of andere rommel. Stoppen en de grens naar 70+. Als je dat bereikt mag je wat mij betreft heerlijk achterover hangen.

Alle energie moeten we nu richten op het beïnvloeden van werkgevers (waar ik er zelf een van ben). Die moeten de waarde van de ouderen medewerker zien.
Laten we dan afspreken dat de ouderen medewerker niet gaat piepen over:
• oude lullendagen of andere voorrangsregelingen;
• ze geen bijzondere rechten hebben op basis van leeftijd (want dat is discriminatie)
• ze gewoon goed werk blijven leveren en
• niet meer dan gemiddeld ziek zijn …..

Dan ben ik er zeker van dat vele 50+ ers een leuke nieuwe baan weten te vinden bij sociaal betrokken werkgevers. Nu de economie aantrekt zal de behoefte aan ervaren krachten toenemen en komen alle talenten van ervaren mensen nog meer tot hun recht.
Kansen genoeg de komende jaren! Pluk ze!