Nederland heeft als eerste land een klimaatakkoord opgesteld. Gemeenten, provincies en waterschappen geven mee uitvoering aan dit plan. In Overijssel gaan gemeenten in twee regio’s (Twente en West-Overijssel) samenwerken. Aan projecten die de gemeentegrenzen overschrijden en slimme ruimtelijke oplossingen ontwikkelen voor wonen, natuur, ondernemen en (duurzame) infrastructuur.
Noaberschap
D66 Overijssel steunt het klimaatakkoord, vooral om de kansen voor inwoners, ondernemers en de natuur. Dat vergt moed van alle partijen maar bovenal een proces dat bijdraagt aan draagvlak en nieuw nabuurschap. En daar is Overijssel sterk in. We helpen elkaar in Overijssel. Dat is al eeuwen zo geweest. Noaberschap 2.0. En dat kan de transitie die nu nodig is alleen maar versnellen.
Energiemodel
Nederland en Overijssel kunnen koploper zijn en nieuwe banen creëren, nieuwe innovaties op de markt brengen en mee mondiaal bijdragen aan het verlagen van de uitstoot. Wij zijn de makers van een nieuw energiemodel, een andere manier van vervoer, met comfortabele woningen. Onze ondernemersmentaliteit draagt bij aan schone lucht, schone grond en schoon water. Laten we Overijssel koploper maken. Er is zoveel potentie en kennis in de provincie en er zijn zoveel organisaties al aan de slag. Die krachten moeten we bundelen, benutten, aanjagen en steunen.
Investeren in de toekomst
Waarom? Omdat we gezondheid voor alle inwoners centraal stellen! Dat is onze collectieve opdracht. We putten door ons gedrag de aarde te veel uit en stoten met elkaar enorme hoeveelheden foute stoffen in de lucht, op de bodem en in ons drinkwater. Wie nu leeft dient nu tijd en geld te investeren in de gezondheid voor huidige en toekomstige generaties. Dat vergt dus investeren. Dat vraagt geld.
Lokale power
Laten we zorgen dat investeren uiteindelijk leidt tot goed renderen. Door isolatie (en ventilatie) zorgen we voor betere luchtkwaliteit in woningen en bedrijfspanden. Door elektrisch vervoer (bussen, auto’s, scooters) vervangen we vieze uitstoot. Door meer inzet op trein- en fietscombinaties maken we mobiliteit natuurvriendelijker. Door nieuwe stalsystemen en grondgebonden natuurinclusieve kringlooplandbouw gebruiken we grondstoffen circulair. Met maatregelen zoals statiegeld voor blik en plastic, duurzaamheidseisen bij subsidies en informatiecampagnes dragen we bij aan een schonere natuur. Als het aan D66 Overijssel ligt gaan we snel aan de slag en moeten we alle inwoners daarbij ondersteunen. Met kennis en advies, voorfinanciering samen met o.a. banken, subsidies, fondsen en menskracht.
Energiecorporaties
Uniek in Overijssel zijn de vele energie-coöperaties. Groepen inwoners die samen aan de slag zijn gegaan voor een duurzame leefomgeving met een gezamenlijke investering in bijvoorbeeld een windmolen, een zonnepark, isolatie, zonnepanelen op daken, inregelen van de cv’s, deelauto’s, de buurtbatterij, watertappunten, elektrische oplaadplekken voor auto’s, fietsen, etc. Deze initiatieven tonen al vele jaren niet alleen dat het kan, maar ook dat het werkt! Laten we de kracht van al die lokale power benutten en groots blijven handelen. Dat vraagt steun van gemeenten en de provincie. Zij hebben de kennis en de regiemacht. Bijvoorbeeld om warmtenetten, duurzame energieopwekking uit mest en andere nieuwe technologieën beschikbaar te krijgen voor wijken en buurtschappen.
De duurzaamste provincie
Samen maken we zo Overijssel, de tuin van Nederland, klaar als duurzaamste provincie en blijft Overijssel de provincie waar het geweldig goed wonen, werken en recreëren is. Stap voor stap, wijk voor wijk, huis voor huis. Maar altijd voor iedereen en met iedereen. Als noabers zijn we samen sterk. Voor ons Overijssel.