Biodiversiteit zwaar onder druk aldus “Parijs”.
Zien we minder vogels, vlinders, bijen? Minder olifanten, leeuwen en tijgers? Gelukkig is de wolf terug in Nederland. Eerder beleefde ik dat als een succes voor versterking van de biodiversiteit. Ik herzie dat standpunt. Ja, ik ben nog steeds blij dat de wolf weer terug is maar dat kan niet meer leiden tot de conclusie dat onze biodiversiteit er op vooruit is gegaan. Blijkend uit intensieve studies die recentelijk inzichtelijk zijn gemaakt valt me op dat grootte wel degelijk er toe doet. De opvallende verschijningen als de Afrikaanse olifant (het grootste landdier ter wereld) doet het bij het publiek veel beter dan een kevertje die op uitsterven staat. Allebei zijn ze van levensbelang.
Juist de rijkdom van de ongekende hoeveelheid planten en dieren zorgt voor een ecosysteem waar ook wij als mensen voordeel van hebben. De enige noodzaak is dat wij dan ook goed voor de aarde zorgen. De komende maanden zal “biodiversiteit in Overijssel” op de agenda staan. Op mijn verzoek heeft de provincie een overzicht gerealiseerd. Dat ligt, tezamen met het mondiale rapport over biodiversiteit en de WNF living planet index 2018, voor ter bespreking in de Staten van Overijssel. Doen we het goed? Waar moet het anders? Welke acties volgen? En wat moet of mag het kosten. Voor een nieuw college de opgave om effectief te investeren in versterking van de biodiversiteit. Juist in Overijssel: de tuin van Nederland.
Het rapport van Parijs is hier te vinden: https://www.ipbes.net/sites/default/files/downloads/spm_unedited_advance_for_posting_htn.pdf