Ik wil geen VVD-kerncentrale in Overijssel.

Een aantal partijen in Overijssel willen in Nederland meer kernenergie in allerlei varianten (waarvan diverse nog nergens werken): kleine turbines, meerdere grote, of de heilige graal: thorium. We spreken er in de Staten over maar niemand in Overijssel gaat er over. Het is een Rijksverantwoordelijkheid! Het Rijk heeft al velen jaren 3 gebieden in Nederland (en NIET in Overijssel) aangewezen maar niemand wil investeren. Omdat het niet rendabel te maken is.

Waarom dan toch zoveel provinciale aandacht voor kernenergie vragen? Omdat het lekker bekt, en je kan zeggen dat zonnepanelen en windmolens niet hoeven want er is/ komt toch kernenergie. Het is een politieke doorzichtige truc om het klimaat NU niet te helpen! Het is de bekende manier om niks te doen. Iets roepen zonder consequenties en blijkbaar denken dat inwoners van Overijssel daarin trappen.

Dus de vraag is: waar komt in Overijssel de kerncentrale?  Want als je wel roept dat je meer kernenergie wilt, maar niet bereid bent dat in je eigen “tuin van Nederland” te realiseren ben je een “praatjesmaker”.  Dus ga ik ervanuit dat de partijen ook in Overijssel die centrale(s) willen.  Ik zou niet weten waar maar vast ergens langs de IJssel.

Bij alle afwegingen speelt er nog iets anders. Elke 4 seconden wordt in Nederland een zonnepaneel geplaatst. We zijn doordrongen dat elk dak benut moet worden. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je geen zonnepanelen plaatst of mee doet bij lokale zonprojecten. Subsidies voor zonopwekking nemen inmiddels af omdat panelen steeds goedkoper worden. Windenergie op zee draait al zonder subsidie. De stroom die opgewekt wordt is supergroen en goedkoop. Kernenergie is nergens nog commercieel winstgevend en de prijs per kilowatt is fors duurder dan wind of zonne-energie. Al met al gaat kernenergie de consument en de belastingbetaler veel meer kosten. En een oplossing voor de schadelijke resten uit de centrale(s) zijn er niet: onder de grond stoppen is niet een echte oplossing!

DUS: als je geen kerncentrale in de uiterwaarden van de IJssel wilt stem je in maart 2021 natuurlijk D66!