Tijdens de behandeling van de begroting 2019 van Provincie Overijssel bracht ik een motie in. We willen een actieplan dat zorgt voor 1,1 miljoen extra bomen. Die extra bomen zorgen voor vergroening, verduurzaming en een leefbaarder Overijssel want het zorgt voor reductie van CO2 en dat is weer goed voor het klimaat.
Ook aan de klimaattafels wordt gesproken over het bijplanten van bomen. Wij wilden bereiken dat Overijssel voorwerk doet en alvast een plan gaat opstellen. En dat gaat door onze motie gebeuren! Ik was aangenaam verrast dat het nu alvast maken van een plan in meerderheid met 24 voor en 20 tegen werd aangenomen. Gedeputeerde Staten is nu aan zet om voor de zomer van 2019 met een uitwerking te komen. Pas dan is ook duidelijk waar de bomen kunnen komen, welk geld er mee is gemoeid en welk bedrag de landelijke overheid gaat bijdragen. Na het positieve besluit kwam de volgende dag via sociale media al een aanbod binnen. Een ondernemer stelt 1 ha beschikbaar voor het planten van bomen. Een druppeltje. 1.1. miljoen bomen hebben ongeveer 1000 ha nodig. Inmiddels hebben Staatsbosbeheer en andere natuurorganisaties positief gereageerd. Men werkt graag mee om te komen tot uiteindelijk de realisatie. In de media is al langer veel aandacht voor de afname van Overijsselse landschapselementen. Met dit plan kunnen we de afname een halt toeroepen en extra inzetten op een gezonde groene leefomgeving.
Overijssel heeft ruim 1,1 miljoen inwoners. Vergroening van de leefbaarheid van stad en platteland maakt onderdeel uit van het vastgestelde natuurbeleid. Nu al kunnen we toewerken naar het realiseren van meer bomen in Overijssel. Zo maken we een groener, duurzamer en leefbaarder Overijssel. Samen met alle natuurpartners dient het plan gemaakt te worden en bij de uitvoering is de ambitie van D66 dat elke inwoner mee kan denken en voorstellen kan doen over de plek van plaatsing van zijn/haar ‘eigen’ boom.