Geitenhouderijen in Overijssel mogen met ingang van 28 september 2018 niet meer uitbreiden. Ook mogen nieuwe bedrijven zich niet meer vestigen en is het omzetten van een agrarisch bedrijf naar een geitenhouderij ook niet meer toegestaan. Verder mogen bedrijven ook niet meer geiten aan houden dan dat ze op dit moment hebben. Ondanks dat diverse provincies een stop hadden afgekondigd zette ik in op:
1 inzet van het adviserende kwaliteitsteam met toevoeging op gezondheidsfactoren;
2 de agrosector moet zelf beheersing laten zien hangend dieper onderzoek;
3 er mag geen merkbaar waterbedeffect (verhoogde aanvragen / uitbreiding omdat het elders is verboden) plaats vinden.
Toen bleek dat op grond van actuele informatie vanuit Gedeputeerde Staten duidelijk werd dat in Nederland een groei van 12% van geitenhouderrijen ontstaat en dit o.a. in Overijssel zal plaatsvinden was de conclusie: dat is teveel en moeten we voorkomen.
De sector kan zelf blijkbaar niet haar beheersing laten zien ondanks het risico dat ook hier een stop bij groei plaats kon vinden. Dat is teleurstellend. Met een sector afspraken maken leidt dus er niet toe dat ELKE boer zich ook in gaat houden als het echt nodig is. Toch dus het eigen gewin, het eigen belang lijkt dat weer voor te gaan.
Dus een stop voor in ieder geval 6 maanden. Ondertussen hoop ik dat dan de resultaten uit landelijk onderzoek openbaar zijn en dat eventueel aanvullende maatregelen bepaald kunnen worden of dat er een permanente stop / sanering van de sector nodig is. Het blijft ook nu al een forse maatregel die agrarisch ondernemers diep raakt. Dat is vooral zwaar voor ondernemers die juist meewerken aan verduurzaming van de sector en zich wel hebben kunnen houden aan natuurlijke ontwikkelingen binnen de gegunde vergunningsruimte binnen de geitenhouderij in Overijssel.
Helaas is nu een stop noodzakelijk.