Vorige week was ik samen met een collega Statenlid op het grootste kennisfestival van Nederland in Deventer. De nieuwste inzichten m.b.t. openbaar bestuur werden interactief naar voren gebracht. We waren gekoppeld aan jongeren van de theatergroep Woest. Passievolle jonge mensen die door middel van theater verbindingen realiseren tussen jong en oud. Een jongere vertelde over de theatervoorstelling ‘na de dam”‘- van theatergroep de Makkers – waar ze actief aan had deelgenomen. Voor die theatervoorstelling halen jongeren verhalen over de 2e wereldoorlog op bij ouderen en verwerken ze. De voorstelling wordt vervolgens getoond aan jong en oud. Zo ontstaat verbinding en laten jongeren zien dat ook zij mee willen doen.
Dezelfde jongere vertelde me over een middelbare school in Overijssel waar gays zwaar gepest worden. Waar een leerling zelfmoord pleegde omdat ze op vrouwen viel en daardoor werd “weggezet” en dat ze door het geloof dat ze vanuit thuis had meegekregen ze geen andere uitweg meer zag. Waar GSA, (is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Niet iedereen voelt zich thuis in het vakje ‘man’ of vakje ‘vrouw’. Dat hoeft ook niet) genegeerd wordt en een docent Biologie niet bij voorlichting over LHBTI aanwezig wil zijn. Zij bleef strijdbaar en wil haar school een veilige fijne school laten zijn.
Er is nog veel te doen. Een inclusief Overijssel bestaat op papier maar in de praktijk is er nog veel te doen. Overijssel doet mee als regenboogprovincie op initiatief van D66. Dat programma is in uitvoering en in de zomer van 2018 komt de eerste voortgangsrapportage naar de Staten. Mijn inzet blijft: alle gemeenten en alle scholen in Overijssel doen mee aan Coming Out Day 11 oktober 2018. Dat is mijn Overijssel. Waarin iedereen mee kan doen en zichzelf kan zijn en waar we dat zichtbaar en merkbaar in gedrag uitdragen.