Circulaire zoutstrooier dankzij innovatief ondernemerschap
Op dinsdag 6 november bezocht ik het innovatieve bedrijf AEBI SCHMIDT in Holten. Dit bedrijf is o.m. gespecialiseerd in gladheidbestrijding. Met de winter voor deur een bijzonder interessant onderwerp. Bij het bezoek sloot ook burgemeester Hofland aan.
AEBI SCHMIDT maakt jaarlijks 2000 zoutstrooiers voor de (inter)nationale markt, 10% is voor de Nederlandse markt bestemd. Al deze unieke strooiers zorgen ervoor dat onze wegen en fietspaden ook in de winter goed te berijden zijn. Rond de 250 medewerkers werken in dit internationale bedrijf en de focus ligt op een geheel circulaire bedrijfsvoering. Met als doel: producten en grondstoffen oneindig hergebruiken zonder verlies van kwaliteit. Onder leiding van CEO Arjan Ester is deze omslag ingezet. Met financiële steun van de provincie wordt deze werkwijze ook echt in de praktijk gebracht. Want door deze samenwerking ontwikkelde AEBI SCHMIT een circulaire strooier. Het eerste exemplaar mochten we zien en voelen. Meer dan 50% is circulair! Daarmee is 2.3% CO2-uitstoot bespaard.
Trots
Ik was aangenaam verrast door het enthousiasme van de medewerkers en hoe trots ze zijn op deze ontwikkeling. Ze gaan ervoor en willen graag vooroplopen. “We kunnen het,” is dan ook het adagium. Tegelijkertijd is er het besef van de noodzaak tot samenwerking. De CEO pakt dit goed op door o.a. in het netwerk BOOST(1) de ambities naar andere regionale bedrijven uit te dragen. Zo inspireert AEBI SCHMIDT andere organisaties om vooral kennis te delen en elkaar te versterken. En van deze samenwerking moeten we het hebben. Niet alleen economisch, maar ook als het om circulariteit gaat.
Omslag
Dit jaar bracht de provincie, mede op aandringen van D66, het circulaire beleid tot stand. Vooral het bedrijfsleven verdient steun bij deze enorme omslag. De heer Ester gaf inzicht in wat dit in de praktijk betekent: een geheel ander verdienmodel waarbij service en contractbeheer nieuwe inkomsten genereren. Inmiddels haalt AEBI SCHMIDT rond de 50% van haar inkomsten uit service en diensten. De strooier is een middel, geen doel op zichzelf. Ze gaan voor een drieslag: het maken van hardware (de strooier), het leveren van diensten (service) en het benutten van data (monitoring). Naast circulariteit werkt men aan verduurzaming. De daken van de enorme productiehallen zijn voorzien van zonnepanelen, eveneens met steun vanuit de provincie.
Keten
AEBI SCHMIDT roept het bedrijfsleven op om vooral in ketens te denken en binnen aanbestedingen voluit te gaan voor circulair ondernemen. Daag het bedrijfsleven en de toeleveranciers uit. Zie het als een van de belangrijkste criteria waarop je inkoopbesluiten neemt bij als gemeente en provincie. De CEO verzocht de provincie dan ook om haar aankoopvoorwaarden aan te scherpen, om zo andere bedrijven een extra motivatie te geven circulair te ondernemen. Zo komt de markt op stoom.
Werkgelegenheid
Het is mooi om te zien dat er intensief met de provincie wordt samen gewerkt en er wederzijds geleerd wordt van nu de ervaringen van AEBI SCHMIDT. Door duurzaam en circulair te ondernemen kan een pracht bedrijf als AEBI SCHMIDT in Holten succesvol internationaal zaken blijven doen met volop aanbod van werkgelegenheid. Mocht je belangstelling hebben om bij dit bedrijf te gaan werken of leren? Ze hebben vacatures!