Regenboogvlag op alle scholen en overheidsgebouwen

D66 Overijssel ziet graag op elk overheidsgebouw in alle gemeenten en op alle scholen op 11 oktober 2018 de regenboogvlag wapperen.
Overijssel is sinds 8 november 2017 ‘Regenboogprovincie’. Dat betekent dat onze provincie zich inzet voor de sociale acceptatie en veiligheid van homoseksualiteit en transgenders (LHBTI).
In Nederland zijn er tien ‘Regenboogprovincies’ en 48 ‘Regenbooggemeenten’. In Overijssel zijn dat Deventer, Hengelo, Enschede en Zwolle. Het ministerie van OCW steunt deze gemeenten financieel en heeft de samenwerking tot 2022 verlengd.
Overijssel organiseerde vorig jaar het regenboogsymposium. Daar ontmoetten verschillende maatschappelijke partijen elkaar en sprak men uit meer te willen samenwerken. Er zijn verschillende organisaties bezig zijn met dit onderwerp. Maar men weet elkaar niet altijd te vinden. De provincie wil de rol van verbinder (blijven) spelen en partijen bij elkaar brengen. Met als doel: een zelfstandig opererend netwerk van organisaties en gemeenten én bewustwording bij de gemeenten in Overijssel over het onderwerp LHBTI. In oktober 2018 volgt een nieuwe bijeenkomst voor alle partners over o.a. wijkveiligheid. Zo blijft het onderwerp op de provinciale en gemeentelijke agenda’s. D66 ziet graag een Overijssel waar iedereen zichzelf kan zijn. Publieke uitingen op gebouwen van gemeenten en alle scholen zou dat moeten uitdragen op Coming Out Day 2018 (11 oktober).
De provincie Overijssel is intern begonnen met concrete acties. Zo wordt onnodige geslachtsregistratie op formulieren voorkomen en ondersteunt men de Twentse boot tijdens de gaypride. Ook droeg Overijssel bij aan een bidboek om de Roze Zaterdag in 2020 naar Zwolle te halen. Ondanks dat Roze Zaterdag 2020 naar een andere stad gaat, blijft het doel hetzelfde: een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijk is en mag de provincie daaraan financieel bijdragen.
D66 roept alle gemeenten op zich aan te sluiten als ‘Regenbooggemeente’.Rainbow Flag