Duurzame landbouw met Natuur in Overijssel

Droom je mee?
Utrechtse natuurorganisaties, LTO Noord en agrarische collectieven hebben najaar 2017 een actieplan Duurzame Landbouw met Natuur voor de provincie Utrecht uitgebracht. Partijen hebben zich gevonden in een ambitieus programma dat men graag in de nieuwe landbouwvisie van de provincie geïntegreerd ziet worden. Alle organisaties en boeren nemen verantwoordelijkheid voor de uitvoering. Je kunt hun droom lezen via: https://www.utrechtslandschap.nl/k/n124/news/view/59954/616/actieplan-duurzame-landbouw-met-natuur.html#.WxLCmlOFOL8
In Overijssel kennen we “Samen Werkt Beter” ( zie https://www.overijssel.nl/bestuur/samen-werkt-beter/ ) waarin alle organisaties vertegenwoordigd zijn en afspraken maken over de uitvoering van de ontwikkelopgave Natura2000 gebieden. Er is constructief overleg en de resultaten laten zien dat je door samen te werken verder komt. Ze gaat echter niet over een landbouwvisie en niet over provinciale ambities. Dat is aan de politiek. Het actieplan van Utrecht is een mooi voorbeeld dat we moeten gebruiken om ons eigen beleid tegen het licht te houden.

De topsector agro&food is een belangrijke werkgever voor Overijssel. De sector was in 2015 goed voor 15,2% van het aantal banen. Ze is bezig met de transitie naar duurzaam en daarbinnen is aandacht voor natuur. Overijssel heeft geen expliciete landbouwvisie. Wel Agro&food beleid en wel een natuurvisie en daarop gebaseerde beleidsagenda. Ze heeft vanuit het Agro&Food een programma opgesteld dat nu in uitvoering is.
In dat programma dagen de provincie Overijssel o.a. ondernemers uit om oplossingen te ontwikkelen in de volgende innovatielabs:
1 Gezond produceren: gezond voedsel, gezonde dieren zonder afwenteling op de leefomgeving;
2 Duurzame voedselbodem: een gezonde bodem als basis voor goed voedsel, beperken emissies en klimaatbestendig;
3 De stal van de toekomst: diervriendelijk, geen negatieve impact op omgeving, herbruikbare materialen en energieneutraal;
4 Waardevolle voedselketens: goed en gezond voedsel, eiwittransitie, transparant en traceerbaar,weten watje eet, lokaal geproduceerd;
5 Natuurrijk ondernemen: natuur als onderdeel van voedselproductie, natuur als handelsmerk,productie gebaseerd op unieke waarden van natuur;
6 De boer als buur: agrarisch bedrijf draagt bij aan omgevingskwaliteiten ((landschap, milieu, klimaat, natuur, water) in combinatie met ondernemerschap.

Ik steun de Overijsselse koers. Maar daarmee zijn we er nog (lang) niet. Als ik de droom van Utrecht lees dan bevestigd dat enerzijds de koers zoals we die binnen Overijssel gaan maar moeten we de diverse acties die in de nota staan tegen het licht houden. De slag naar duurzame landbouw met Natuur vraagt lange adem en inzet van alle partijen. Van droom naar daad! De beweging is in Overijssel gaande. Koers houden, focus, samen doen en wat mij betreft in een hogere versnelling naar een nieuwe werkelijkheid!